AGENDA!!

 

 

Verslag Rayon Kampioenschap 2016

 

 

Zaterdag 16 april & zondag 17 april

Zwartmikkders in Middelbeers

 

 

Na de zeven regio competitiewedstrijden hadden Leen Kool, Bryan Voskamp en Henk van Gurp zich direct gekwalificeerd, en op gegeven, voor het rayonkampioenschap 25 meter 1 pijl.

Mijn eigen resultaten in de competitiewedstrijden waren niet op niveau, ik was slechts als vijfde geëindigd en niet direct gekwalificeerd.

Wel had ik me als reserveschutter voor het rayonkampioenschap opgegeven. De kans dat ik mee mocht doen was groot, maar ik zou pas op de dag zelf duidelijkheid krijgen of ik definitief mee zou mogen doen of niet. In het “slechtste” geval zou ik als supporter aanwezig zijn.

 

Leen moest, helaas, alleen naar Middelbeers reizen. Zijn klasse, 3e klasse Recurve Senioren, was op zaterdag ingedeeld, samen met de 5e & 6e klasse Recurve Senioren en de diverse Compound klasses.

Omdat ik niet bij de wedstrijd van Leen aanwezig was, kan ik helaas niet al te veel vermelden over zijn wedstrijd en het verloop er van. Ik zal mij best doen om zo veel mogelijk te vermelden.

 

Henk, Bryan en ik mochten op zondag schieten. Bryan in de klasse Recurve Cadetten 1 en Henk en ondergetekende schieten in de Recurve Senioren klasse 2.

 

Henk was zo vriendelijk om te rijden. Na een voorspoedige reis arriveerden wij ruim op tijd in Middelbeers. We wisten zelfs eerder aanwezig te zijn dan de wedstrijdleiding!

Na dat de wedstrijdleider was gearriveerd hebben we ons aangemeld. Bryan stond op de lijst maar vreemd genoeg Henk niet, ondanks dat ik beide heb opgegeven. Echter, opzich geen probleem want Henk werd op de lijst geschreven. Hij mocht op de baan bij drie bare bow schutters.

Voor mij was er gelukkig ook plek, ik kon dus ook mee schieten! Ik kreeg een plaatsje tussen drie schutters in de 2e klasse junioren.

 

Nadat we de bogen hadden opgebouwd konden we op het gemak wat eten en drinken. In de tussentijd druppelden de deelnemers binnen.

 

Op beide dagen was er een mooie opkomst. Leen stond tussen circa 55 andere schutters en op de zondag waren er rond de 60 deelnemers. Lekker volle zaal dus! Wat mij op viel is dat er, op de zondag, veel schutters uit onze regio waren.

 

Leen had 10 andere schutters in zijn klasse. Bryan had de taak om met 6 tegenstanders af te rekenen. Henk en ondergetekende moesten naast elkaar, het ook tegen nog 14 andere deelnemers opnemen.

 

Rond 10:00 klonk het spreekwoordelijke startschot.

 

Zoals gebruikelijk begonnen we met 5 proefpijlen. Na de proefpijlen, en het afstellen van het vizier waar nodig, begon de wedstrijd echt!

We schoten zonder klok, wat als ik me niet vergis, eigenlijk niet mag bij een A-status wedstrijd. Persoonlijk schiet ik liever met de klok omdat dat een bepaald ritme in de wedstrijd brengt. Zonder klok wil het nog wel eens gebeuren dat er een onregelmatig tempo in de schiettijd van diverse schutters komt. Gelukkig voor mij bleek dat achteraf op zondag wel mee te vallen.

 

Na het eerste serie van 5 tellende pijlen was duidelijk dat Leen fantastisch van start was gegaan. Hij scoorde maar liefst 3x 10 met zijn eerste drie pijlen om op een score van 47 (uit 50) te komen!

Bryan was ook lekker bezig, hij kwam op 45 punten. Henk moest wellicht nog even wennen, hij moest het met 39 punten doen. Mijn score was wat aan de lage kant met 41 punten.

 

Na de eerste helft (25 pijlen) was de tussenstand bij Leen als volgt. Leen was voorlopig gedeeld 2e  met 210 punten samen met twee andere schutters, op slechts 1 punt verschil met de 1e plaats. De andere deelnemers volgden op de voet. 8 deelnemers waren slechts 7 punten van elkaar verwijderd.

Bryan wist 199 punten te verzamelen. Hij had helaas een slechte 4e serie. Hij stond voorlopig 3e. Genoeg kansen in de tweede helft dus!

Henk was, helaas voor hem, niet in staat geweest zijn gebruikelijke goede niveau terug te vinden. Hij stond slechts voorlopig op de 15e plaats met 198 punten. Hij gaf aan de week voorafgaande aan de wedstrijd een paar keer laat thuis was van zijn werk en ook nog eens slecht geslapen had. Dat zal zeker een rol gespeeld hebben. Of zou hij toch “beinvloed” zijn door de bare bow schutters waar hij mee op de baan stond?!

Ik was redelijk tevreden met mijn 215 punten. Mijn voorlopige klassering was de 7e plaats. Net als bij Leen lagen de scores in Henk en mijn klasse heel dicht bij elkaar. De eerste plaats was met 223 punten slecht 8 punten meer dan mijn score. Wederom blijkt dat er bij een kampioenschap geen ruimte is voor fouten. Als je die maakt dan kost dat je gelijk plaatsen in het klassement.

 

Na een pauze van ongeveer een half uur was het tijd voor de tweede helft van de wedstrijd.

Eens kijken of Leen zijn goede vorm kan vast houden en wellicht de eerste plaats kan veroveren. Aan ons drieën was het om te proberen beter te gaan scoren en wellicht proberen om voor de medailles strijden.

 

Een hele aangename verrassing was het toen kort na de pauze Rinus en Tonnie binnen kwamen. Ze hebben de reis naar Middelsbeers gemaakt om ons te supporten, leuk!

 

Drie series in de tweede helft was het Leen gelukt zijn goede vorm vast te houden. Hij had 44 – 43 – 43 gescoord.

Bryan was helaas na de pauze de draad een beetje kwijt. Hij moest het doen met 42 – 37 – 30. Hij schoot te veel 6-en en zelf een 5.

Henk had een stijgende lijn te pakken, 40 – 42 – 44. Rinus had hem er op gewezen dat hij zijn elleboog van zijn boogarm vergat in te draaien. Dit resulteerde meteen in een score van twee tienen.

Mijn scores waren juist aan het inzakken, 44 – 42 – 38. Ik had twee maal een 6 in het laatste serie. Dat kan je je net niet permiteren als je in de klassering wil stijgen. Concentreren tijdens de komende twee laatste series!

 

Aan het einde van de tweede ronde had Bryan een teleurstellende 183 punten. Echter, gelukkig had hij tijdens de laatste serie ontdekt wat hij niet goed had gedaan. Hij had al die tijd niet goed gestaan. De laatste serie was daar door gelijk weer beter. Het is prettig te zien dat Bryan ondanks de teleurstelling toch het positieve er uit weet te halen.

Bryan zijn totale score kwam op 380 punten en hij werd daarmee 5e.

 

Henk had, onder andere door de tip van Rinus, een betere tweede ronde achter de rug. Hij scoorde 213 punten. Zijn totaal kwam daar mee op 411 punten. Goed voor de 15e plaats.

 

Het was mij gelukt om de laatste twee series mezelf te herpakken. Ondanks 2x 46 punten bleef mijn score nagenoeg gelijk met de eerste helft, namelijk 216 punten. Mijn totaal kwam op 431 punten en daarmee de 8e plaats.

 

Één dag eerder was het veel interessanter!

Leen had een hele goede tweede ronde. Die sloot hij in stijl af met 47 punten in de laatste serie, en hij eindigde zelfs met een 10!

Dat bracht zijn zijn totaal op een hele mooie 427 punten. Daarmee is Leen, met overmacht / 8 punten verschil op de nummer 2, Rayonkampioen in de 4e klasse!

 

Namens de hele vereniging, heel hartelijk gefeliciteerd met deze prachtige overwinning Leen!

Ik weet zeker dat je gouden medaille een mooi plekje zal krijgen!

 

Overigens heeft Leen zijn persoonlijk record voor een 50 pijlen wedstrijd met maar liefts 10 punten verbeterd.

 

Afsluitend kan ik zeggen dat we, wat mij berteft, een geslaagd rayonkampioenschap achter de rug hebben. Niet iedereen is tevreden met de scores, maar het was wel gezellig.

De organisatie door de Zwartmikkers was, je zou bijna zeggen zoals gebruikelijk, goed. Persoonlijk vind ik het een prettige accomodatie om te schieten.

Bij mij overheerst tevredenheid omdat er een stijgende lijn in mijn scores zit, zeker ten opzichte van mijn resultaat in de competitiewedstrijden.

 

Ik hoop volgend jaar nog meer Odysseus schutters te mogen aanmelden en dat we in alle klassen om de medailles kunnen strijden!

 

Walter Spierenburg