AGENDA!!

 

 

Verslag Rayon Kampioenschap 2015

 

 

 

Rayonkampioenschap 25 meter 1  pijl 2015

Zaterdag 18 april 2015

Meierijers, Berkel-Enschot

 

Zoals elk jaar wordt er, na de 25 meter 1 pijl competitie op regioniveau, het rayonkampioenschap georganiseerd. Binnen ons rayon (2) zitten Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant.

Deze wedstrijd bestaat uit 2 sets van elk 25 pijlen, voorafgegaan door 5 proefpijlen.

Afhankelijk van de klassering is het mogelijk je te kwalificeren voor het bondskampioenschap (BK = Nederlandskampioenschap).

 

Er is dit jaar veel energie gestopt in de organisatie van het rayonkampioenschap.

Onder andere is het ze gelukt, na feedback / kritiek uit de regio’s, om dit jaar het rayonkampioenschap op 1 locatie plaats te laten vinden (verspreid over 2 dagen). Dat is in het verleden wel eens anders geweest!

Daarnaast heeft de organisatie de prioriteit gelegd bij het samen laten schieten  van jeugdige schutters en volwassenen van één en dezelfde vereniging. Dit om te voorkomen dat de jeugd apart moet reizen van de volwassenen.

Het uiteindelijke doel is om het bondskampioenschap aantrekkelijker te maken en daardoor, op termijn, meer deelnemers door te laten stromen na de competitie op regioniveau.

Ik wil hier, namens Odysseus, mijn waardering voor uitspreken!

Overigens zijn er nog meer voorstellen om de competitie in zijn geheel aantrekkelijker te maken. Hierover aan het eind van het verslag meer.

 

Dit jaar waren namens onze vereniging Leen Kool en ikzelf deelnemer aan dit kampioenschap.

 

We hadden ’s morgen bij de club afgesproken  en na een voorspoedige reis kwamen we rond kwart over negen aan bij de Meijerijers in Berkel-Enschot.

 

Het was voor mij de eerste keer dat ik bij deze vereniging op bezoek was. De accomodatie was netjes en zag er goed verzorgd uit. Er zijn 16 banen. Voor vandaag waren er 6 banen voor de Compound schutters. De resterende 10 banen waren voor de Recurve schutters.

 

Redelijk opmerkelijk was dat bij het aanmelden bij de wedstrijdleiding, we ons bondspasje moesten laten zien. Ik weet dat dit gevraagd mag worden (je moet altijd je pasje meenemen naar wedstrijden) maar ik kan me niet herinneren dat ik het ooit eerder moest doen.

Na het opbouwen van de bogen wilde ik de scorebriefjes gaan invullen. Tot mijn verrassing zag ik dat de briefjes al de wedstrijdleiding volledig ingevuld en uitgeprint waren. Klasse, wat een service!

 

Leen was een klasse hoger ingedeeld. Hij mocht aantreden bij de Veteranen Klasse 2. Leen zou het op moeten nemen tegen 4 andere schutters.

Ik was in dezelfde klasse gebleven, Heren Klasse 3. Ik had gelukkig iets meer deelnemers in mijn klasse, 8 in totaal. Nog steeds geen volksstammen, maar gelukkig wel meer dan bij de competitie / regio wedstrijden.

Bij mij op de baan stonden 2 “oude bekenden” en voor mij één nieuw gezicht,  Geoffrey Doornbosch van RIS ’98 uirt Rotterdam.

Jeroen Welling van Nooit Volleerd uit Schijf en John van Hamont van Amicitia uit Hilvarenbeek heb ik in het verleden al eens gezien / mee op de baan gestaan.

 

Wat overigens opvallend was, dat van Jeroen zijn vereniging, Nooit Volleerd, in totaal 8 schutters aanwezig waren. Daar kunnen wij een voorbeeld aannemen, zeker als je je bedenkt dat deze vereniging praktisch even veel leden heeft als dat wij er hebben!

Verder viel het mij op dat er veel deelnemers uit onze regio aanwezig waren.

 

Klokslag 10:00 begon de wedstrijd.

 

Mijn 5 proefpijlen waren goed. Het vizier moest maar een beetje veranderd worden.

 

Na de proefpijlen was het dan eindelijk tijd voor het echte werk!

 

Na 15 pijlen had Leen 118 punten (44 – 40 – 34). Mijn scores waren wisselvallig. 40 – 46 – 42, totaal 128 punten.

Ongeveer halverwege de eerste ronde was er een onverwachtte wending aan de wedstrijd. Net buiten de schiethal, voor de deur, werd een barbecue aangestoken. Helaas had men de deur open gelaten waardoor er al heel snel rook de schiethal in kwam. Dit was niet prettig. Uiteraard werd de deur daarna snel dichtgehouden.

Wat overigens wel leuk was om te zien, dat de barbecue was versierd met stalen pijlen, zie foto.

 

Aan het einde van de eerste ronde had Leen nog eens 86 punten verzameld. Hij kwam op een totaal van 204 punten. Goed voor een voorlopig 3e plaats. Regiogenoten Peter Bongers van USV en H. van der Sloot van Jacoba van Beieren deelden de eerste plaats met elk 212 punten.

Mijn scores werden nog wisselvalliger, 41 om 47. Een totaal van 216 punten en de voorlopig 2e plaats. Echter, wat ik tijdens het schieten al dacht, werd bevestigd: Het lag dicht bij elkaar.

Geoffrey had 2 punten meer, 218 en de derde plaats was op slechts 1 punt achterstand (215) voor Jeroen.

 

Na de eerste ronde was er een pauze van ongeveer 40 minuten. Persoonlijk kon ik dit rustmoment goed gebruiken. Door de hoeveelheid mensen in een relatief kleine hal was de lucht niet optimaal. Ik ben even naar buiten gegaan voor wat frisse lucht.

 

Na de korte pauze werd de wedstrijd hervat. Direct tellende scores, geen proefpijlen.

 

In de tweede ronde was Leen redelijk constant met zijn scores, tussen de 40 en 43 per 5 pijlen. En dat terwijl hij zelf één schot zonder spiegeltje heeft geschoten. Bij het pakken van zijn boog tikte hij zijn spiegeltje los tegen de boogstandaard. Pas na zijn schot had hij tijd om het weer vast te zetten. Dat Leen vandaag constant was, bevestigde zijn totaalscore van 206. Hij kwam daarmee op 410 punten totaal.

Bij mij bleef het problematisch om constant te scoren. Het schommelde tussen de 41 en 45 punten maar mijn ronde van 37 was funest. Ik kwam uiteindelijk, net als Leen, ook op 206 punten. In totaal dus op 422.

Ik wist dat Geoffrey een hele goede score had van 228 en dat hij daarmee hoogst waarschijnlijk 1e zou zijn. Ook wist ik dat Jeroen mij met 1 punt verschil was gepasseerd. Echter, wat dat voor een plaats in de einduitslag zou opleveren was even afwachten tot de prijsuitreiking. Dat gold overigen ook voor Leen. Hij wist dat hij beter had geschoten dan Peter Bongers maar niet waar hij zou eindigen in de einduitslag.

 

Niet al te lang na het opruimen van de bogen, nam Peter van der Linden,  leiding van de 1 pijl competitie van Rayon 2, het woord.

 

Voordat hij overging tot de prijsuitreiking had hij nog een belangrijke mededeling met betrekking tot de 25 meter 1 pijl competitie.

Hij informeerde ons dat er een voorstel ter goedkeuring ligt bij de NHB om bij de 1 pijl competitie, met ingang van seizoen 2015/2016, het aantal klassen te verminderen. Dit met doel om het aantal deelnemers in één klasse te verhogen. Daarmee komt er meer competitie en zal de competitie aantrekkelijker moeten worden om aan deel te nemen.

Er zal geen onderscheid meer gemaakt gaan worden tussen dames en heren en zullen de Master en Veteranen voortaan samen in één klasse schieten.

Veder is het voorstel om niet meer na de 7 regio wedstrijden, voorafgaand aan het rayonkampioenschap, opnieuw de gemiddelden van de schutters te bepalen. Je schiet het gehele seizoen, dus regio wedstrijden, rayon- en bondkampioenschap in één en dezelfde klasse.

 

Goed, tijd voor de eind uitslag.

Leen is knap 2e geworden. Hij had, zoals al vermeld Peter Bongers achter zich gelaten in de tweede ronde. Hij had uiteindelijk 3 punten meer dan Peter. H. van der Sloot was een maatje te groot voor de andere veteranen klasse 2, hij werd 1e met 427 punten (17 meer dan Leen).

 

Bij de heren klasse 3 was het een soortgelijk verhaal.

Geoffrey Doornbosch werd 1e met 446 punten (8.92 gemiddeld). Een zeer terechte winnaar. Zeker als je je bedenkt dat Geoffrey nog maar 1.5 jaar ervaring heeft, in de eerste ronde zijn PR van 218 geëvenaard heeft en in de 2e ronde zelfs verbeterd met 10 punten en op 228 zet!

Ook hier een gat naar plaats 2, 20 punten. Jeroren Welling kwam uit op 423 punten. Ik had 422 en werd daarmee 3e. Geheel onverwacht omdat ik echt niet het juiste gevoel had bij deze wedstrijd. Ik ben zeer tevreden met deze 3e plaats. Zeker met de wetenschap dat dit mijn slechtst voorbereidde kampioenschap (tot nu toe?) is. Ik had de week voorafgaand niet kunnen schieten door een zakenreis naar Zweden en was nog steeds erg moe (Ja, ik weet het! Zet het maar in het smoezenboek, Rinus!)

Nu kan het afwachten om te zien of we ons hebben gekwalificeerd hebben voor het bondskampieoenschap dat eind mei zal zijn (daar krijgen de schutters persoonlijk bericht over).

De volledige uitslag is onder dit verslag te vinden.

 

Ondanks dat het soms erg rumoerig was in de hal, persoonlijk heb ik daar niet veel last van maar kan me goed voorstellen dat er schutters zijn die er wel last van hebben, was het een leuke wedstrijd.

Het was gezellig en afsluitend kan ik concluderen dat het een geslaagde dag was!

 

Rest mij nog om Leen te danken voor het rijden!

 

Walter Spierenburg