Verslag Medaille wedstrijd 2016

Medaillewedstrijd Regio 105

3 pijl 18 meter indoor- en 25 meter 1 pijl competities

Zondag 10 april 2015 bij HKS in Zoetermeer

Na het succes van de vorige edities, is ook dit jaar weer een medaillewedstrijd georganiseerd voor onze Regio (105).
Alle medaillewinnaars van zowel de 3 pijl 18 meter indoor- als de 25 meter 1 pijl competities zijn welkom (en alle wedstrijdleiders van de diverse verenigingen). Deze wedstrijd geeft de gelegenheid voor de medaillewinaars om persoonlijk hun prijs in ontvangst nemen van de competitieleiding en het competitieseizoen kan op feestelijke wijze afgesloten worden.

Dit jaar kwam formeel van onze verening alleen Henk van Gurp in aanmerking voor deelname. Hij was 2e geworden bij de Recurve 2e klasse van de 1 pijl competitie. Echter Henk kon helaas niet op deze datum.
Als wedstrijdleider was ik ook uitgenodigd. Maar om alleen te gaan is niet zo gezellig (hoewel ik het wel had gedaan indien nodig). Gelukkig wilde en kon Bryan Voskamp wel mee. Hij was als 2e geëindigd bij Cadetten klasse 1 en in overleg met de competitieleiding is besloten dat hij mee kon doen (hoewel hij, helaas geen medaille zou krijgen omdat er maar twee deelnemers in zijn klasse waren. In dat geval krijgt alleen de eerste plaats een medaille).

Het wedstrijdformat is een het zogenaamde Face-2-Face systeem. Iedereen wordt in een poule ingedeeld op basis van het geschoten gemiddelde tijdens de competitie. Je schiet korte wedstrijdjes van 4 rondjes tegen elke schutter in je poule. Als je wint krijg je 2 match punten, bij verlies 0 punten en bij gelijke stand / score krijgen beide schutters 1 match punt.
De poule winnaar is diegene met meeste matchpunten. Echter als er meerdere schutters gelijke match punten hebben dan wordt er gekeken naar de daadwerkelijke scores. Diegene met de hoogtse score wint dan.
Omdat de indoor 3 pijl systeem op 18 meter is en de 1 pijl competitie op 25 meter is, is er gekozen voor het “gemiddelde” van beide competities. Dat betekend dus 2 pijl systeem op een afstand van 21 meter, wel op een 18 meter blazoen.

HKS is rond drie kwartier rijden en het dringende verzoek was om uiterlijk 8:30 aanwezig te zijn i.v.m. samenstellen van de poules. Daarom zijn Bryan en ik vroeg vertrokken. Rond kwart over zeven heb ik Bryan opgehaald.
Na een voorspoedige reis waen we rond 8:00 bij HKS. Lekker op tijd om op het gemak ons zelf te installeren (en het materiaal natuurlijk!). Een leuke bijkomstigheid was dat de eerste consumtie gratis was en we kregen er nog een plakje cake bij ook!

Helaas hadden veel mensen geen gehoor gegeven aan de oproep vroeg te arriveren, rond negen uur kwamen er nog steeds mensen binnen. Jammer want de organisatie heeft het al druk zat en een beetje rekening met elkaar houden zou wat mij betreft van zelfsprekend moeten zijn.
Wel was er een grote opkomst. Ik schat dat er meer dan 50 deelnemers waren.

Toen uiteindelijk iedereen klaar was met de opbouwen van het materiaal ed., werden eerst de medailles van de 25 meter 1 pijl competitie uitgereikt.
Zoals al verteld, Odysseus mocht er één meenemen, voor Henk van Gurp.

Na de uitreiking werd er aan de wedstrijd begonnen. Bryan was in poule 5 ingedeeld. Ik moest het opnemen tegen de schutter in poule 3.

Na vier wedstrijden / vier tegenstanders stond Bryan op een keurige 3e plaats met 4 matchpunten / 223 punten. Ik stond voorlopig eerste met 8 match punten / 266 punten.

Na de vierde ronde was er een korte pauze en was de uitreiking van de medailles voor de 18 meter indoor competitie winnaars.

Na de pauze was het tijd voor de laatste ronde.  Bryan wist zijn wedstrijd te winnen met 67 tegen 60. Hij eindigde keurig 3e met 6 matchpunten en 290 punten. Ik verloor mijn laatste match met 61 tegn 62. Daarmee bleven mijn match punten op 8. Totaal aantal punten waren 327. Hennie van der Sloot had ook 8 match punten maar zijn totaal score was iets minder. Daardoor eindigde ik als 1e.
Na afloop kregen alle dagwinnaars nog kleine attentie in de vorm van een roos!

Het wedstrijd systeem is een snelle format en wat mij betreft een aangename afwisseling van de gebruikelijk 1 of 3 pijl systemen. Daarnaast schiet je toch redelijk onopgemerkt toch 48 pijlen in een snel tempo. Dat draagt ook bij aan een dynamisch karakter.

Al met al was het mij betreft een geslaagde dag. Dat is voor een heel groot deel te danken aan de goede organisatie door HKS en de 1 pijl competitieleider, Leen Zwarteveld. Hartelijk dank dat jullie dit mogelijk hebben gemaakt!

Ik hoop volgend seizoen weer van de partij te kunnen zijn.

Wedstrijdleider Extern