AGENDA!!

 

 

Verslag Koningschieten 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 5 oktober stond het jaarlijkse clubkampioenschap, oftewel Koningschieten op het programma.

Net als bij de vorige editie, was er de mogelijkheid dat dit jaar we een nieuwe Keizer binnen onze vereniging  konden krijgen.

Als de huidige Koning, Henk van Gurp, dit jaar weer zou winnen, dan zou hij tweemaal achter elkaar winnaar zijn en zou zich dan Keizer mogen noemen. Mocht dit het geval zijn, dan is diegene die 2e wordt Koning dit jaar.

Echter, “winnen” is makkelijker gezegd dan gedaan.

De wedstrijd is er een met een extra lading. Meerdere schutters binnen de vereniging zijn op een leuke manier net iets fanatieker dan bij andere wedstrijden.

Verder was op de laatste trainingen voorafgaand aan de wedstrijd te zien dat het niveau van meerdere schutters dicht bij elkaar lag. Zo schoten 3 schutters, op dezelfde baan, tijdens een training allemaal een dikke 10. Hierbij zaten de pijlen letterlijk tegen elkaar aan! Genoeg ingrediënten voor een mooie wedstrijd dus!

Over het weer viel dit jaar niet te klagen. Het was zonnig, windstil en niet te warm.

In de loop van de wedstrijd verdween de zon achter de wolken. Op zich geen probleem maar zelf heb ik wel het vizier moeten verstellen om te compenseren voor het andere licht wat op het blazoen viel.

Off topic, maar wel leuk om te vermelden is dat Madeleine haar belofte waar had gemaakt om haar nagels te voorzien van nail art speciaal voor deze wedstrijd! Ze had dat beloofd naar aanleiding van een foto die ik op haar Facebook had gezet. Ze had haar nagels versierd met diverse, zeer gedetailleerde, handboog-attributen! 

Terug naar het evenement van de dag. Nadat de deelnemers, 15 stuks, allemaal hun materiaal klaar hadden gezet was het om 13:00 tijd voor de wedstrijd.

Rinus nam kort het woord. Hij meldde onder andere dat, helaas, onze vaste scheidsrechter Charles, andere verplichtingen had en dat Hans (buiten op de baan) en hij zelf (binnen) de taken zouden overnemen.

Dick en Annie Filius zijn weer terug van hun zomerverblijf in het zuiden (de camping) en Annie nam de bardienst op zich. Dick nam deel aan de wedstrijd.

Niet lang na aanvang van de wedstrijd werd al duidelijk dat er een gezonde spanning in de wedstrijd zat. Wat was het stil, zeg! De concentratie was van de gezichten af te lezen!

Na de eerste 15 pijlen konden we de volgende tussenbalans opmaken. De eerste 6 schutters waren slechts 8 punten van elkaar verwijderd. Henk lag aan kop met een Koningwaardige 129 punten.

We kunnen niet spreken van een saai eerste gedeelte. Er gebeurde allerlei vreemde dingen in de eerste paar beurten. Zo schoot Dick Filius zijn eerste schoten met een pijl met een losse veer. De trens van Hans was losgeraakt en Richard zijn pijlsteun begaf het. Beide heren werden direct door Rinus geholpen, ondanks dat hij zelf serieus aan de wedstrijd bezig was. Bedankt Rinus! Bij Richard kwam de vlug aangebrachte nieuwe pijlsteun na een paar schoten weer los en moest hij helaas opgeven.

Niet veel later schoot Rinus op het verkeerde blazoen met een “mis” als resultaat op het score briefje. Natuurlijk is dat niet leuk, maar gelukkig kon hij er zelf wel een beetje de humor van inzien. Wellicht toch het resultaat van de technische assistentie bij andere schutters?

Aan het einde van de eerste helft waren de scores inmiddels al wat verder uit elkaar gaan liggen. De top 6 was nu op 17 punten verschil. Wat 10 pijlen meer niet teweeg kan brengen. Wederom was Henk de beste schutter met 220 punten. Hij had een gat geslagen van 7 punten naar Hans (213) gevolgd op 1 punt door mijzelf. De Keizerstitel kwam langzaam maar zeker binnen handbereik.

Echter Jos, Dik Meijers & Leen waren ook nog steeds kanshebbers met 207, 206 & 203. Leen kon helaas zijn goede start (3e plaats) niet vast houden, jammer.

Wellicht doordat de scores zich aan het aftekenen waren, nam de opperste concentratie bij sommige iets af waardoor het gedurende de wedstrijd steeds een beetje rumoeriger werd. Echter niet dusdanig dat het vervelend was.

Merlijn moest helaas na de eerste helft opgeven door een blessure.

Na een korte pauze was het hoog tijd voor het tweede deel van de wedstrijd.

Halverwege het tweede deel (15 pijlen) werd langzaam duidelijker wie er om de titel zou gaan strijden.

Henk was nog steeds eerste met 350 punten. Echter zowel Hans (3e met 347) en ikzelf (2e met 348) hadden het gat flink gereduceerd.

Dik Meijers wist zijn voorlopig vierde plaats vast te houden met 335. Jan (323) en Leen (320) waren inmiddels op een redelijke achterstand gekomen.

De laatste 10 pijlen moesten uitsluitsel gaan brengen wie de winaar zou gaan worden. Aan Henk de taak om zijn voorsprong te behouden dan wel uit de bouwen!

Ik heb voorafgaand aan de wedstrijd een aantal keer geroepen dat het mij niet uitmaakt wie er wint, als het maar zo spannend zou zijn als de vorige twee edities.

Zou het spannend worden? Nou, dat zeker! 5 pijlen verder waren de scores namelijk nagenoeg gelijk. Henk en ikzelf stonden beide op 392 gevolgd door Hans op 391. Dik moest helaas afhaken met 371 op de teller.

Met andere woorden, de strijd zou beslist moeten worden met de laatste 5 pijlen!

Met die laatste pijlen wisten zowel Hans als Henk 41 punten te scoren. Zij kwamen daarbij op een totaal van respectievelijk 433 en 432 punten. Slechts 1 punt verschil dus, en dat na 50 pijlen!. Zelf had ik een goede laatste ronde van 44 punten. Hiermee kwam mijn totaal op 436 punten. Dit was genoeg om, met slechts 3 punten verschil(!), de Koningstitel te winnen!

Over de prijswinnaars volgt later meer.

Ik moet noodgedwongen een kritische kanttekening maken.

Zonder in te veel in detail te treden, het is mij opgevallen dat de instructies van de wedstrijdleiding / scheidsrechter(s) niet (voldoende) opgevolgd zijn.

Luister goed naar de wedstrijdleiding / scheidsrechter en volg de instructies op, ook bij interne wedstrijden!

Na de wedstrijd en het inpakken van het materiaal, gingen de deelnemers naar huis om zich op te frissen. In de tussentijd kon het clubgebouw omgebouwd worden tot eetgelegenheid.

Rond 17:30 werden de gasten verwacht. Het was leuk dat Rens en Charles en Marja wel bij het avondprogramma van de partij konden zijn!

Dit jaar was er gekozen voor om een chinees buffet te laten komen. Gezien de reacties viel het buffet in de goede smaak!

Niet lang nadat iedereen klaar was met eten was het tijd voor de prijsuitreiking.

Rinus nam het woord. Naast de Koningstitel zijn er nog 3 prijzen te vergeven.

Als eerste de prijs voor de winnaar bij de jeugd. Na een zeer spannende strijd met zichzelf mocht Madeleine zich Prinses noemen. Helaas was ons andere jeugdlid Rens dit jaar verhinderd dus was de uitslag van deze editie niet erg verrassend. Hopelijk treffen we ook hem volgend jaar weer aan de schietlijn.

De prijs van Knecht, voor diegene die de meeste zevens heeft gescoord, was dit jaar weliswaar niet zo spannend als vorig jaar maar de winnaar was wel dezelfde, namelijk Dick Filius. Hij wist 11 maal de 7 te scoren. Gefeliciteerd Dick!

De titel van Witte Koning, voor diegene die de meeste aantal tienen schiet in de kleinste cirkel, eindigde op een gelijk spel tussen Henk en mij. We hadden beide 4 maal de witte 10 gescoord. Echter, zoals gebruikelijk zijn dubbele prijzen uitgesloten, dus mocht Henk de beker voor Witte Koning in ontvangst nemen. Gefeliciteerd Henk!

Nadat ik van Rinus de beker voor de koningstitel had mogen ontvangen, heeft Henk mij de traditionele kroon overhandigd. Hierbij had hij een paar lovende woorden en refereerde hij aan de spannende strijd waarop ik van te voren gehoopt had en dat we die ook gekregen hadden. Bedankt Henk!

Na de prijsuitreiking had Henk prijs voor Annie nog een presentje. Hij had tijdens zijn American road trip bij een indianenstam (in Arizona als ik het me goed herinner) een miniatuur handboog inclusief pijl voor haar gekocht. Dit als bedankje voor de bijdrage van Annie aan onze vereniging.

Na dit alles werd de avond voortgezet onder het genot van een drankje!

Terugkijkend kan ik, met vreugde, concluderen dat we wederom, voor het derde jaar op rij, een wedstrijd hebben gehad die tot het einde spannend was. Het is leuk om te zien / ervaren dat deze wedstrijd “leeft” binnen de vereniging.

Ik hoop dat we volgend jaar weer op gelijke wijze kunnen terugkijken. Echter, ik blijf het herhalen, ik hoop wel dat er nog meer deelnemers mee zullen doen aan deze speciale wedstrijd!

 

Walter Spierenburg

 

Volledige uitslag is hier onder te vinden:

Naam

1e ronde

2e ronde

totaal

 

witte 10

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Walter Spierenburg

212

224

436

 

4

3

Koning

Henk van Gurp

220

213

433

 

4

6

Witte Koning

Hans Schram

213

219

432

 

3

8

 

Dik Meijers

206

205

411

 

0

7

 

Jan den Breejen

195

215

410

 

1

6

 

Leen Kool

203

198

401

 

2

5

 

Jos Boer

207

189

396

 

1

9

 

Rinus Klijn

189

190

379

 

2

9

 

Dick Filius

185

188

373

 

1

11

Knecht

Cok Stolk

180

171

351

 

1

8

 

Paul Vugt

165

184

349

 

2

8

 

Maarten van Ramshorst

159

130

289

 

0

4

 

Madeleine Ho

77

111

188

 

1

2

Prinses

Merlijn Boer

56

0

56

 

0

0

Uitgevallen Blesssure

Richard Boot

42

0

42

 

0

0

Uitgevallen materiaal pech