Verslag Braasemtrofee 2013

Afgelopen zondag 24 maart is de 2013 editie van de Den Braasemtrofee verschoten.

Dit was de derde keer dat deze wedstrijd verschoten is, nadat deze een aantal jaren niet op het programma had gestaan.

Ten opzichte van vorig jaar is de wedstrijd een beetje verlengd. Deze editie werden er 36 pijlen volgens het 3 pijl systeem met 6 proefpijlen geschoten. Dit was voorheen 30 pijlen.

De eerste 18 pijlen werden geschoten op een 25 meter blazoen op de gebruikelijke 25 meter afstand. De tweede serie van 18 pijlen werden op een, kleiner, 18 meter blazoen geschoten dat ook op 25 meter hing.

Ook in de te winnen prijzen was er een wijziging. Daarover later meer.

Echter, voordat we aan het schieten begonnen was het rond 10 uur eerst tijd voor een uitgebreide brunch.

De brunch was, wederom, tot in de puntjes verzorgd door Rinus, met hulp van Charles and Annie. Charles moest voor dat we aan de brunch begonnen wegens ziekte helaas terug naar bed. Beterschap Charles!

Rond 11 uur was het tijd om aan de wedstrijd te beginnen.

Bij het openen van de schietluiken werd het al snel duidelijk: wat was het koud! De lage temperatuur in combinatie met de harde oostenwind waren niet de meest ideale omstandigheden om te schieten. Echter, iedereen heeft er last van, dus wat dat betreft waren de kansen voor iedereen gelijk.

Dat het weer wel degelijk een rol van betekenis speelde, werd duidelijk uit de scores die na de eerste serie op de schietbriefjes te zien was.

Alleen Steve had gemiddeld een 8 geschoten met zijn score van 144. Hiermee stond Steve voorlopig eerste. De andere deelnemers volgden echter op de voet. Leen wist 143 te scoren, Henk 142 & Jos 140. Een top vier dus met onderling slechts 4 punten verschil!

Na eerste ronde was het tijd voor de kleinere 18 meter blazoenen. Eens kijken of deze, net als bij de vorige edities, de scores op z’n kop zou gooien....

Als snel bleek dat het toch moeilijk is om op dit kleine blazoen te schieten. De scores lagen beduidend lager. De hoogste score die genoteerd werd was 131 punten.

Er waren dit jaar 3 prijzen te vergeven. Dit jaar had Annie Filius voor mooie prijzen gezorgd om weg te kunnen geven. Heel hartelijk dank Annie!

Zoals al in het begin van dit verslag aangegeven waren de te winnen prijzen iets anders dan bij de vorige edities.

Voor de winnaar was er de Den Braasemtrofee wisselbeker en een trofee voor de eigen collectie. De tweede prijs was voor diegene die als 7e eindigt. Tenslotte was er nog een 3e prijs voor diegene die de meeste zevens had geschoten.

Tijd voor de uitslag.

Jasper Stolte is de winaar van de 3e prijs met een aantal van 10 keer een 7.

Er waren twee schutters met meer zevens, echter dubbele prijzen zijn uitgesloten.

De totaal score van Jasper was 250 punten. Een resultaat waar je je niet voor hoeft te schamen als beginnend schutter. Zeker niet als je je bedenkt dat Jasper als enige in de tweede ronde beter heeft gescoord dan in de eerste ronde, 123 tegen 127.

Ik denk dat we Jasper in de toekomst zeker nog een paar prijzen zullen zien winnen.

De strijd om de 2e prijs, voor plaats 7, was spannend. Zowel Jos als Leen hadden een eindstand van 247. Een gedeelde 7e plaats dus.

Leen is uiteindelijk de winnaar omdat hij 3x een 10 heeft gescoord. Jos wist 2x de 10 te vinden.

De winnaar van dit jaar ben ik zelf. Ik moet zeggen dat dit als een verrassing kwam. Mijn eerste ronde was niet al te best met 135 en de tweede ronde was niet veel beter met 130. Echter, net als de vorige edities, lijkt diegene die de scores in beide rondes ongeveer gelijk weet te houden een goede kans maakt om te winnen.

De Den Braasemtrofee en de 1e prijs krijgen een mooi plaatsje in de kast!

Ik wil wel toevoegen dat Hans met slechts 2 punten verschil (263) angstig dichtbij kwam. Hans shoot overigens ook praktisch dezelfde scores in beide rondes (132 & 131).

Wellicht ben ik ook een beetje geholpen door de materiaalpech, die Steve had tijdens de tweede ronde. Zijn pijlsteun is kapot gegaan waardoor hij niet kon mee strijden om de overwinning. Aan de andere kant, materiaal controle voorafgaand aan wedstrijden hoort ook een beetje bij de sport.

Persoonlijk hoop ik volgend jaar nog meer deelnemers aan de lijn te treffen voor deze leuke wedstrijd.

Tenslotte wil ik nog een dankwoord richten aan Annie, niet alleen voor het schenken van de prijzen, maar ook voor het wederom draaien van de bar.

Verder wil ik Rinus extra bedanken voor de brunch.

Als je hem zo ziet lopen, zou je haast vergeten dat het eigenlijk nog maar kort geleden is dat hij op de operatietafel lag voor een nieuwe knie! Heel hartelijk dank Rinus!

Ik denk dat iedereen het met mij eens zal zijn als ik zeg dat het een zeer geslaagde dag was.

Tot volgend jaar!

De einduitslag staat onderaan dit verslag.

1e

2e